Diversiteit is Irritant: Waarom alleen sturen op diversiteit geen zin heeft


Wanneer ik tegen een team zeg dat diversiteit irritant is, levert dat meestal verbaasde gezichten op. We horen immers vaak dat het sturen op diversiteit goed is; er zijn meer dan genoeg maatschappelijke, economische en kwalititatieve redenen om voor diverse teams te gaan. Maar wat als dat inhoudt dat je nieuwe collega een heel ander perspectief, kennis en achtergrond heeft en totaal niet lijkt op die leuke collega met wie je zo graag werkt? Hoewel diversiteit vaak wordt geprezen om zijn voordelen, zijn er ook nadelen en uitdagingen die niet genegeerd mogen worden. Recente onderzoeken benadrukken waarom alleen sturen op diversiteit geen zin heeft en een gebalanceerde aanpak noodzakelijk is.

Homogene Teams: Snel en efficiënt

Homogene teams, bestaande uit mensen met vergelijkbare achtergronden, ervaringen en denkwijzen, hebben een aantal duidelijke voordelen. Onderzoek door Richard, Ford en Ismail (2020) toont aan dat deze teams vaak sneller beslissingen kunnen nemen en efficiënter kunnen werken. Wie kent niet de voorbeelden van het werken met een collega met wie alles ‘vanzelf’ goed lijkt te gaan. De gedeelde cultuur en referentiekaders zorgen voor minder conflicten en misverstanden, wat de samenwerking vergemakkelijkt. Dit is vooral nuttig in situaties waar snelle reacties cruciaal zijn, zoals in crisissituaties of bij routinematige taken.

Diverse Teams: Innovatie en creativiteit, maar met uitdagingen

Aan de andere kant benadrukt onderzoek, zoals dat van Rock en Grant (2016) en Nielsen, Nielsen en Salgado (2017), dat diverse teams, met leden van verschillende achtergronden, geslacht, leeftijd en vaardigheden, significant betere resultaten kunnen behalen op het gebied van innovatie en creativiteit. De variëteit aan perspectieven en ideeën stimuleert out-of-the-box denken en leidt vaak tot unieke oplossingen voor complexe problemen. Echter, deze teams hebben vaak te kampen met communicatieproblemen, culturele misverstanden en langere besluitvormingsprocessen.

Waarom alleen sturen op diversiteit geen zin heeft

Hoewel diversiteit tal van voordelen biedt, is het sturen op diversiteit alleen niet voldoende voor succes. Diverse collega’s kunnen irritant zijn om mee te werken als de juiste ondersteunende structuren en cultuur niet aanwezig zijn. Zonder goede communicatie en wederzijds begrip kan diversiteit leiden tot conflicten en inefficiëntie. Onderzoek door Edmondson en Lei (2014) benadrukt het belang van psychologische veiligheid binnen diverse teams. Als teamleden zich niet veilig voelen om hun ideeën en meningen te delen, kan de potentiële meerwaarde van diversiteit verloren gaan.

Maatschappelijke redenen voor diversiteit

Diversiteit draagt bij aan sociale rechtvaardigheid en gelijkheid door kansen te bieden aan ondervertegenwoordigde groepen. Het bevordert inclusie en helpt om discriminatie en vooroordelen tegen te gaan. Bovendien weerspiegelen diverse teams beter de klantengroepen die een bedrijf bedient, wat kan leiden tot betere klantrelaties en een positiever merkimago.

Conclusie: Balans is de sleutel

Het ideale team is niet per se homogeen of divers, maar vindt een balans die past bij de specifieke behoeften van de taak en de organisatie. Een mix van homogene teams voor routinematige taken en diverse teams voor creatieve projecten kan de algehele prestaties van een organisatie optimaliseren. Door de sterke punten van beide teamtypes te combineren en maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, kunnen organisaties innovatie stimuleren, efficiëntie verbeteren en bijdragen aan een inclusieve samenleving. Recente onderzoeken onderstrepen dat een strategische, meer dan een politieke benadering bij het samenstellen van teams, rekening houdend met zowel homogeniteit als diversiteit, cruciaal is voor het behalen van optimale resultaten.

Bekijk hier wat wij voor jou zouden kunnen betekenen op het gebied van teams en/of diversiteit.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!