Startupbootcamp

 

Startupbootcamp is een wereldwijd netwerk van sector-georiënteerde startup accelerators, met hubs in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Startupbootcamp helpt early stage tech startups door ze – wereldwijd – in contact te brengen met de meest relevante partners, investeerders en mentoren in hun sector. Sinds hun start in 2010 hebben zij honderden startups helpen ontwikkelen en opschalen.

Nooit eerder was er in het bedrijfsleven zoveel focus en aandacht op ondernemerschap. Crowdfunding is populairder dan ooit, in elke sector zijn er startups die nieuwe businessmodellen introduceren en er zijn nog nooit zoveel mogelijkheden geweest om iets nieuws te starten. Kansen gaan echter gepaard met risico, en terwijl veel ondernemers hun droom najagen in een zeer competitieve markt, zal niet elke ondernemer daarin slagen.

Hoe belangrijk is persoonlijkheid als het gaat om succesvol zijn als ondernemer?

Volgens Patrick de Zeeuw, co-founder van Startupbootcamp, komt het succes van startups neer op een paar cruciale elementen. “In de helft van de gevallen falen startups vanwege het product of de markt. In de andere helft van de gevallen falen startups door redenen die met het team te maken hebben. Als deze potentiele problemen in een vroeg stadium onderkent worden, is het wellicht mogelijk om falen te voorkomen.” Het is het belang van het team dat Facet5 zo’n belangrijk hulpmiddel maakt, omdat het gedetailleerd inzicht geeft over individuen en de team dynamiek.

Veel startups worden opgericht door visionaire individuen of groepen die niet altijd weten hoe ze moeten samenwerken en elkaar kwaliteiten kunnen benutten. Een succesvol team heeft evenwicht nodig, met complementaire vaardigheden en achtergronden, en dus is een diepgaand begrip van de persoonlijkheden essentieel. Teamsucces is gebaseerd op de bereidheid om in elkaar te investeren, en om elkaar perspectief te begrijpen. Teams moeten in staat zijn samen te werken om uitdagingen aan te gaan en optimale oplossingen te bedenken, om anderen te inspireren en om door te gaan als het moeilijk wordt. Niet veel startups denken na over het overleven van succes, over hoe verder te gaan. Succesvolle bedrijven zitten erin voor de lange termijn, en dan is het essentieel om te beschikken over het juiste team.

‘Waarom Facet5 het geheime wapen is van elke ondernemer’

De inzet van Facet5 in startup-selectie en -ontwikkeling?

Facet5 helpt teams om elkaars kwaliteiten en valkuilen te begrijpen en om een taal te ontwikkelen waarin men elkaar constructief kan uitdagen en discussies kan aangaan zonder de eenheid te verliezen. Het begrijpen van de rol van persoonlijkheden in het team is daarin cruciaal. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de verschillen, in staat te zijn deze effectief in te zetten en open te staan voor feedback.

Doorgaans vullen alle founders die met Startupbootcamp werken de Facet5 persoonlijkheidsprofielvragenlijst in om een uitgebreid en volledig relevant beeld te krijgen van zichzelf en hun collega’s. Humancollective helpt hen om de resultaten te analyseren en inzicht te krijgen in de dynamiek van het team. We richten ons meestal op verschillen tussen teamleden. Is het team zich bewust van deze verschillen? Zijn ze in staat om de verschillen te gebruiken om de teams te laten profiteren, of zal het problemen veroorzaken in de acceleratiefase? Wij houden pre-mediation sessies als onderdeel van het proces, om problemen te bespreken en op te lossen voordat ze grote problemen worden, en er conflicten ontstaan. Inmiddels zijn ook veel teamcoaches van Startupbootcamp getraind en gecertificeerd in het toepassen van Facet5. Het runnen van een start-up is stressvol en er kunnen veel spanningen ontstaan, zowel door tegenslag als door succes. Mensen, binnen een team, zullen het niet altijd met elkaar eens zijn. Founders profiteren van de begeleiding die deze sessies bieden omdat ze beter kunnen communiceren en hun teamgenoten effectiever begrijpen. Ongeveer 50% van het falen van start-ups is te wijten aan teamproblemen, dus het is van cruciaal belang om de kansen vanaf het begin te optimaliseren.

Facet5 helpt ook om de natuurlijke voorkeuren van elk teamlid vast te stellen in termen van rol. Persoonlijkheden zijn fundamenteel verschillend en niet iedereen is van nature geschikt om zonder een beetje hulp CEO te zijn. Iemand met een lage wilskracht maar hoge beheersing krijgt bijvoorbeeld mogelijk meer vertrouwen in een rol als Financieel Directeur. Facet5 kan helpen bij zowel het afstemmen van mensen op rollen waarvoor ze het meest geschikt zijn, als het anticiperen op toekomstige problemen voor mensen in rollen die meer uitdagingen kunnen opleveren gezien hun eigen voorkeuren.

Als, zoals Patrick de Zeeuw beweert, 50% van de start-up failures te wijten is aan problemen met het founding team, dan is Facet5 een waardevol instrument in het voorspellen van succes en het minimaliseren van risico’s bij het investeren, en voor de startup zelf in termen van managen van verandering, tegenslag en succes.

Wat heeft het Startupbootcamp opgeleverd?

Van de honderden start-ups waarin Startupbootcamp sinds de lancering in 2010 heeft geïnvesteerd, blijft het intensief samenwerken met minstens een derde van hen. De bedrijven die het beste presteren, zijn degenen met geweldige teams, met sterke leiders die het bedrijf door alle weersomstandigheden leiden. Het gebruik van Facet5 stelt Startupbootcamp in staat om risico’s te minimaliseren, waardoor het managementteam het vertrouwen krijgt om start-ups te selecteren die het meest kans van slagen hebben.

Alle start-ups zullen ups en downs ondergaan en founders hebben de juiste mix van vasthoudendheid, drive, innovatie en leiderschapsvaardigheden nodig om zowel geluk als ‘slecht weer’ te doorstaan. Ervoor zorgen dat de mensen aan het roer het best zijn toegerust voor succes is van vitaal belang – want achter elk succesvol bedrijf zit een succesvol team en elk team kan altijd worden verbeterd.


#Facet5 #teamassessment #startups

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!