Teamcommunicatie: drie missers en hoe je die kunt voorkomen

teamcommunicatie

Wat wordt bedoeld?

Bij het onderwerp ‘communicatie binnen teams’ denk ik automatisch aan de gevleugelde woorden van Khalil Gibran:

“Tussen wat gezegd wordt en niet bedoeld, en tussen wat bedoeld wordt en niet gezegd, gaat de meeste liefde verloren.”

We weten allemaal dat er nog weleens iets mis gaat als mensen met elkaar in gesprek zijn. Maar wat precies – en belangrijker: hoe voorkom je zulke misverstanden? Drie alledaagse teamcommunicatie voorbeelden die we allemaal wel herkennen, en tips om ze te voorkomen.

1.“Hier hebben we het toch over gehad?”
Misschien ken je ‘m wel: die cartoon van twee mensen die elkaar vertellen hoe hun hond eruitziet en aan het einde van het gesprek allebei een volledig ander beeld voor ogen hebben. Dat gebeurt ook regelmatig bij afspraken. Collega A en B bespreken een project. Terwijl ze allebei denken dat ze alle relevante informatie hebben gedeeld en duidelijke afspraken hebben gemaakt, hebben ze na afloop van het gesprek toch een andere beleving van aanpak, startdatum en deadline. Want ja, het is zo kinderachtig om elkaar te vragen wat die ander nu gaat doen en uit het gesprek meeneemt, zeker als je elkaar al wat langer kent.

De tip om dit soort misverstanden te voorkomen, is dan ook: controleer wél bij elkaar of je hetzelfde beeld hebt van wat er moet gebeuren en wanneer. Benoem afspraken expliciet en check of ze duidelijk zijn.

2.“Dat is toch logisch?”
Een beetje in het verlengde van het vorige voorbeeld: soms heb je verwachtingen over samenwerken met een collega, maar spreek je die niet uit. Want ja, het is toch logisch dat je elkaar op de hoogte houdt van de vorderingen van een project? Als dat dan niet gebeurt, ga je op basis van je eigen aannames verklaringen zoeken: je collega is niet betrokken, er zal wel iets mis zijn – of juist het tegenovergestelde: het zal allemaal wel goed gaan. Vervolgens blijkt je collega helemaal niets gedaan te hebben, of iets anders dan jij voor ogen had, en ben je teleurgesteld.

Jammer, want zo’n situatie kun je al voorkomen door er niet vanuit te gaan dat de ander aanvoelt wat jij wilt. Niemand kan gedachten lezen. Benoem dus weer expliciet wat je met elkaar afspreekt en controleer of je elkaar begrijpt.

3.“Daar heb je hem weer…”
Er is een teammeeting en ja hoor, die ene collega begint weer over resultaten, zoals altijd. Terwijl jij juist meer bezig bent met de manier van samenwerken. Zodra hij begint te praten, merk je dat je mentaal emigreert. “Dat weet ik nu wel.” Een gemiste kans, want zodra je in die modus zit, luister je niet meer en stel je waarschijnlijk ook geen verdiepende vragen meer over wat je collega nu precies bedoelt.

Het advies in dit geval zal je dan ook niet verrassen: blijf elkaar vragen stellen en blijf checken of je elkaar goed hebt begrepen. Simpel maar doeltreffend!

Meer weten over hoe je de communicatie binnen jouw team kunt verbeteren? Bekijk hier wat we voor je kunnen betekenen op het gebied van teamontwikkeling.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!