Teamontwikkeling. Facet5 Superskills draagt bij aan betere communicatie in MT

Edwin van Vianen van N3XT by Design is samenwerkingspartner van Humancollective. Hij deed recent een mooie ervaring op met het inzetten van Facet5 TeamScape en SuperSkills bij een van zijn opdrachtgevers. Hieronder deelt hij zijn ervaring.

Managementteam in meerdere landen

“Mijn opdrachtgever is de CEO van een internationale organisatie. Het managementteam is verspreid over meerdere locaties en landen. In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe mensen bijgekomen en daarnaast had men vanwege COVID-19 een pittig jaar achter de rug. Een terugloop in omzet en veel online werken waardoor de onderlinge verbinding wegviel.”

Teamcultuur: communicatie en verantwoordelijkheid nemen

“De CEO merkte na zijn aantreden dat er een aantal problemen waren in de teamcultuur zoals de manier van onderling communiceren en het elkaar niet accountable houden.  Er moest iets gebeuren zodat de groepsdynamiek en samenwerking zouden verbeteren en het MT als team effectiever zou worden.”

Facet5 SuperSkills in praktijk gebracht

Edwin: “Ik heb een traject voorgesteld, startend met uitgebreide terugkoppeling van ieders Facet5 rapport gevolgd door een teamsessie op basis van Facet5 en het Facet5 TeamScape rapport. Dat gaf inzicht in de verschillende persoonlijkheden binnen het team. Zoals waar ze elkaar aanvulden, overlapten of soms haaks op elkaar stonden. Het verhelderde waarom communicatie af en toe moeizaam verliep en waar men elkaar kwijtraakte in de samenwerking. Ook heb ik het Lencioni model (‘Five dysfunctions of a team’) gebruikt om in vervolgsessies met name het punt van ‘accountability’ te adresseren.

Om de communicatie binnen het team te verbeteren is het Facet5 SuperSkills model for Great Conversations geïntroduceerd in een aparte sessie. Onze persoonlijkheid is van invloed op hoe we communiceren en welke gespreksvaardigheden ons van nature goed of minder goed af gaan. Het kost een wilskrachtig, extravert persoon bijvoorbeeld niet veel moeite om zijn of haar mening te uiten (SuperSkill: Voicing), maar wel moeite om echt te luisteren naar anderen (SuperSkill: Decoding). In de SuperSkills workshop heeft iedereen zijn of haar eigen Facet5 SuperSkills rapport ontvangen en stonden we stil bij elk van de vijf SuperSkills. Oefenen met de specifieke vaardigheid, zelfreflectie en discussie hebben bij de MT leden geleid tot bewustwording, inzicht en een individueel ontwikkelplan waarmee ieder nu aan de slag gaat.”

Wat is er gerealiseerd?

“Over het algemeen was iedereen zeer positief. De output van het SuperSkills rapport werd gezien als prachtige aanvulling op hun vaardigheden en er was veel herkenning. Gespreksvaardigheden uiteenrafelen in duidelijk herkenbare skills hielp het bewustzijn vergroten. Ook hielpen de oefeningen tijdens de workshop bij het vergroten van de onderlinge verbondenheid: het met elkaar delen van het SuperSkills rapport en waar ieders uitdagingen en sterktes liggen. In een vervolgsessie kijken we wat men heeft gedaan met de output uit de vorige sessie en hoe de verbeterplannen en -acties geïntegreerd kunnen worden in dagelijkse praktijk.”

Ben je benieuwd naar hoe jij het Facet5 SuperSkills rapport en de SuperSkills toolkit zou kunnen inzetten in jouw team of organisatie? Neem contact op met Tanja Vlug: tanja@humancollective.nl.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!