R – Relatedness: Het belang van verbondenheid en kwetsbaarheid

Sociale veiligheid is essentieel voor high performing teams. Zonder veiligheid kan je niet leren van fouten en kan je team en de teamleden niet groeien.
Jij als leider speelt hierbij de sleutelrol! Bij Humancollective zien we het SCARF-model een praktisch model is om te gebruiken voor zowel leiders als teamleden. Het model geeft inzicht in vijf dimensies die bijdragen aan het gevoel van veiligheid waar jij als leider invloed op hebt. Ook helpt het model om te reflecteren op behoefte wanneer iemand stress of onveiligheid ervaart. Wat ontbreekt er? Wat heb ik nodig om me veiliger te voelen?

In deze blog lichten we de R van het SCARF-model uit.

R – Relatedness: Voel ik me thuis, verbonden, begrepen en kan ik mezelf zijn?

Als we (on)bewust ergens bij horen, voelen we ons veiliger. Als leider kun je dit gevoel van verbondenheid bevorderen. Hoe doe je dat? Hieronder vind je vier tips.
1. Een gezamenlijk doel en purpose, waar je teamleden echt aan willen bijdragen verbindt. Zeker als dit doel met inspraak van je teamleden gevormd is en je actief blijft inchecken of dit doel omarmd en nagestreefd wordt. Herhaal regelmatig de WHY achter alle drukke werkzaamheden. Ook al lijkt dit zo logisch.
2. Organiseer, hoe druk het ook is, tijd om elkaar beter te leren kennen en om de onderlinge relaties te versterken. Dit kan een teamuitje zijn maar ook een gezamenlijke lunch of een kort incheckmoment vooraf aan een vergadering.
3. Geef het goede voorbeeld door je open en kwetsbaar op te stellen en ook persoonlijke informatie te delen. Door elkaar beter te leren kennen ontstaat verbondenheid en begrijpen we beter hoe we iemand moeten interpreteren. Dit is zeker belangrijk om verschillen te overbruggen en voorkomt een hoop ruis.
4. Wees heel alert op signalen van exclusie in je team. Ongepaste grappen over anderen of roddelen, vragen om direct ingrijpen. De cultuur wordt bepaald door het gedrag dat je tolereert als leider!

Wil je als leider onderzoeken wat je kunt doen om verbondenheid en kwetsbaarheid te bevorderen binnen je team? Hier lees je meer over alles wat we voor je kunnen betekenen op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!